Dowiedz się, w jaki sposób i jak długo można przechowywać świeżo odciągnięte mleko.

 

 

 

Poniższe wytyczne dotyczące przechowywania pokarmu są odpowiednie dla zdrowych, donoszonych dzieci. Jeżeli Twoje dziecko jest wcześniakiem lub jest hospitalizowane, zalecenia dotyczące przechowywania Twojego pokarmu mogą być inne. Skonsultuj się z lekarzem dziecka. 

Przechowywanie pokarmu

Jeżeli chcesz przechowywać swoje mleko, użyj specjalnie poznaczonego do tego, wysterylizowanego pojemnika. Zwracaj uwagę na czystość wszystkich przedmiotów mających styczność z Twoim pokarmem. Jeżeli używasz laktatora, sterylizuj go przed użyciem i po użyciu. Sterylizuj pojemniki. Opisuj każdy pojemnik datą i najpierw zużyj najstarsze mleko.

Możesz przechowywać mleko w sterylizowanym pojemniku:

  • Do pięciu dni w lodówce, w temperaturze 4°C lub w niższej (nie przechowywać na drzwiach lodówki, gdyż pokarm jest narażony na częste zmiany temperatury)
  • Przez dwa tygodnie w komorze na lód w lodówce (-10°C)
  • Przez maksymalnie sześć miesięcy w zamrażarce (-18/20°C)

Nie zamrażaj ponownie mleka po jego rozmrożeniu.

Mleko, które jest rozmrażane w lodówce, może być w niej przechowywane do 24 godzin (licząc od momentu wyjęcia z zamrażalnika). W tym czasie powinno zostać podane do spożycia dziecku. Mleko rozmrożone pod ciepłą wodą (lub ogrzane w inny sposób) może być przechowywane w temperaturze pokojowej do 4 godzin. W tym czasie może zostać podane do spożycia dziecku. 

Należy podgrzewać taką porcję mleka, którą dziecko jest w stanie zjeść w trakcie jednego karmienia. Pozostałą po karmieniu ilość mleka należy wylać a przybory i naczynia umyć. Rozmrażanie zamrożonego mleka i przygotowanie do podania. Pokarm przechowywany w lodówce trzeba podgrzać, a zamrożony rozmrozić i podgrzać przed podaniem dziecku. Pokarm można rozmrażać powoli, w jeden z podanych poniżej sposobów lub szybko.

WOLNE SPOSOBY ROZMRAŻANIA:

  • Wyjąć pojemnik z zamrożonym pokarmem i przełożyć go na 12 godzin do lodówki (ale nie na półkę na drzwiach!), a po 12 godzinach pozostawić na około godzinę w temperaturze pokojowej
  • Podgrzewać pojemnik z zamrożonym pokarmem, używając letniej wody
  • W podgrzewaczu do butelek

SZYBKIE SPOSOBY ROZMRAŻANIA: 

  • Wstawić pojemnik pod strumieniem ciepłej wody 
  • Wstawić pojemnik do podgrzewacza z opcją rozmrażania pokarmu (rozmrożenie kilkudziesięciomililitrowej porcji trwa około 1 godziny)

Nigdy nie należy podgrzewać mleka matki:

  • W kuchence mikrofalowej
  • Na kuchence gazowej
  • Na kuchence elektrycznej
  • W piekarniku

Ponieważ niszczy to składniki odżywcze zawarte w pokarmie, które są potrzebne dziecku. Mleko podgrzane w ten sposób jest niezdatne do spożycia. 

Nigdy nie należy gotować mleka matki

Gotowanie powoduje, że nieodwracalnie giną cenne składniki kobiecego pokarmu, które są potrzebne dziecku. Mleko podgrzane w ten sposób nie może być podawane dziecku. 

Nigdy nie należy mieszać pokarmu rozmrożonego ze świeżym

Nigdy nie należy podawać dziecku mleka wyjętego bezpośrednio z lodówki

Mleko dla zdrowego noworodka nie może mieć temperatury niższej, niż pokojowa. Optymalną temperaturą jest 37°C. Przed podaniem dziecku mleka sprawdź temperaturę wytrząsając kilka kropli na wewnętrzną stronę swojego nadgarstka - powinno być letnie.

 

Referencje:
  • Wytyczne Ministra Zdrowia dotyczące higieny procesu odciągania, przechowywania i podawania dziecku pokarmu jego matki