Nasze dziedzictwo

Nasze dziedzictwo
– 115 lat innowacji
w żywieniu niemowląt
Nasza misja

Chcemy być obecni i wspierać momenty w rozwoju każdego dziecka.
Pracujemy dla najważniejszej osoby na świecie.
Nasze zaangażowanie w dostarczanie najlepszych produktów żywieniowych dla niemowląt i małych dzieci sprawiło, że Enfamil® jest marką numer 1 na świecie.*

Najlepszy start dla każdego dziecka**
Dbamy o to, aby zapewnić wszystkim dzieciom najlepszy start w życie – również tym dzieciom, które urodziły się z poważnymi chorobami układu pokarmowego lub zaburzeniami trawienia. Firma Mead Johnson współpracuje z programem „One-in-a-Million Kids“ i pediatrami w celu tworzenia specjalnych mieszanek dla rzadko spotykanych zaburzeń metabolicznych, takich jak np. fenyloketonuria.
Początki firmy
Wszystko zaczęło się wiele lat wcześniej niż w 1905, gdy Edward Mead Johnson, Sr., i jego brat James wspólnie założyli firmę Johnson and Johnson. E. Mead ostatecznie opuścił firmę, aby skoncentrować się na nowym przedsięwzięciu. W 1905 roku wznowił tę działalność, jako Mead Johnson & Company.
Temat bliski sercu
Żywienie niemowląt było jedną z najważniejszych motywacji E. Meada. Widział potrzebę tworzenia produktów dla niemowląt o najwyższej jakości. Z własnego doświadczenia wiedział, jak poważne mogą być problemy żywieniowe dzieci. Jego własny syn Ted miał jako niemowlę poważne problemy zdrowotne.
Pierwsza mieszanka dla niemowląt
E. Mead wiedział, że branża medyczna poszukuje produktu, który byłby lepiej tolerowany niż preparaty domowej produkcji podawane niemowlętom, gdy mleko matki nie jest dostępne. Po wielu badaniach E. Mead i jego syn, Lambert w 1911 roku wprowadzili specjalistyczny produkt - Dextri-Maltose®. Był on później stosowany, jako składnik w dziewięciu innych produktach Mead Johnson.

Na przestrzeni lat firma Mead Johnson wyprodukowała imponującą gamę mlek modyfikowanych dla niemowląt, między innymi Enfamil Premium MFGM 2 – naszą najnowszą formułę. Enfamil, wprowadzony w 1959 w USA, był poddawany kilku istotnym modyfikacjom.

Nasze zaangażowanie w innowacje
Mead Johnson Nutrition od 115 lat jest liderem w opracowywaniu bezpiecznych, wysokiej jakości i innowacyjnych produktów spełniających potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci. Instytut Żywienia Pediatrycznego Mead Johnson prowadzi działania badawczo-rozwojowe, dzięki którym plasujemy się w czołówce, jeśli chodzi o naukę na temat żywienia dzieci.

MFGM - naturalny składnik
mleka matki
Dzięki 115-letniemu doświadczeniu w badaniu mleka matki opracowaliśmy naszą najbardziej zaawansowaną formułę – Enfamil Premium MFGM 2. MFGM to naturalny składnik mleka matki, który stymuluje rozwój mózgu i układu nerwowego(1-7) oraz wzmacnia odporność(1, 3).
** Enfamil Premium MFGM 2, mleko następne, przeznaczony jest dla niemowląt powyżej 6. miesiąca życia i nie powinien być podawany jako substytut mleka matki przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Enfamil Premium MFGM 2 jest ważnym elementem coraz bardziej urozmaiconej diety i może stanowić podstawę żywienia podczas wprowadzania produktów uzupełniających do diety Twojego dziecka, zgodnie z zaleceniem lekarza. Enfamil O-Lac, dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Wprowadzenie Enfamil O-Lac do diety dziecka powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem.
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt. Karmienie sztuczne powinno następować w przypadku, gdy karmienie piersią jest niemożliwe lub utrudnione. Produkt powinien być stosowany jedynie po zasięgnięciu opinii niezależnych osób posiadających kwalifikacje w dziedzinie medycyny, żywienia lub farmacji bądź też innych specjalistów zajmujących się opieką nad matkami i dziećmi.
* Na podstawie informacji zagregowanych i zaraportowanych przez Nielsen Retail Management Services, w części na podstawie danych od innych dostawców dla kategorii mlek początkowych, mlek następnych i innych produktów żywnościowych dla dzieci, jedynie z segmentu produktów dla niemowląt (zdefiniowanych przez Reckitt) dla okresu 12 miesięcy poprzedzających Maj 2021 roku dla obszaru zdefiniowanego przez Reckitt.
(1) Timby, N. et al. Infections in Infants Fed Formula Supplemented With Bovine Milk Fat Globule Membranes. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 60, 384–389 (2015).
(2) Hernell O., Timby N., Domellöf M. i in.: Clinical benefits of milk fat globule membranes for infants and children. Journal of Pediatrics 2016;173S:S60–S65.
(5) Timby N., Domellof E., Hernell O. i wsp.: Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 mo of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes: A randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2014;99:860–868.
(4) Veereman-Wauters, G. et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 28, 749–752 (2012).
(5) Gurnida, D. A., Rowan, A. M., Idjradinata, P., Muchtadi, D. & Sekarwana, N. Association of complex lipids containing gangliosides with cognitive development of 6-month-old infants. Early Hum. Dev. 88, 595–601 (2012).
(6) Dewettinck K., Rombaut R., Thienpont N., Le T.T., Messens K., Van Camp J.: Nutritional and technological aspects of milk fat globule membrane. International Dairy Journal 2008;18:436–457.
(7) McJarrow P., Schnell N., Jumpsen J., Clandinin T.: Influence of dietary gangliosides on neonatal brain development. Nutr Rev 2009;67(8):451–463.
(8) Quarles R.H., i in. w: Siegel G.J., Albers R.W., Brady S.T., et al., eds. Basic Neurochemistry, Molecular, Cellular, and Medical Aspects. 7th ed. London: Elsevier; 2006:51–71.
(9) Zalecane spożycie kwasu α‐linolenowego to 2 g dziennie, a linolowego 10 g dziennie.
(10) Przy dziennym spożyciu 100 mg DHA, którego zapotrzebowanie pokrywa Enfamil Premium MFGM 2 jako część urozmaiconej diety.
(11) Zavaleta N., . Kvistgaard A. , Graverholt G., Respicio G., Guija H., Valencia, V. Efficacy of an MFGM-enriched complementary food in diarrhea, anemia, and micronutrient status in infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2011; 53: 561–568.
(12) Rueda R.: The role of dietary gangliosides on immunity and the prevention of infection. Br J Nutr 2007;98 (suppl 1):S68–73.