Dowiedz się więcej o bezpieczeństwie żywności i higienie podczas przygotowywania własnych potraw dla niemowląt.

 

Jedzenie domowe przygotowujemy z prostych składników, nie dodajemy do nich cukru i soli. W ten sposób dziecko może przyzwyczaić się do domowych potraw, co może także pozytywne aspekty finansowe. Niewykorzystaną potrawę (o ile nie miała kontaktu ze śliną dziecka) można włożyć do lodówki lub zamrozić. Wystarczy wtedy tylko podgrzać potrzebną ilość.

Bezpieczeństwo i higiena żywności

Niemowlęta i małe dzieci są szczególnie podatne na zakażenia bakteryjne, prowadzące do zatruć pokarmowych. Zadbaj o to, aby Twoje dziecko nie było na nienarażone poprzez nieodpowiednie przyrządzanie i podawanie potraw.
  • Zawsze dokładnie myj ręce przed przygotowaniem jedzenia oraz po dotykaniu surowego mięsa, ryb i jaj
  • Naucz dzieci myć ręce po dotykaniu zwierząt i korzystaniu z toalety oraz przed jedzeniem
  • Utrzymuj powierzchnie w czystości i nie pozwalaj zwierzętom podchodzić do potraw lub powierzchni, na których są przygotowywane
  • Dokładnie myj w gorącej wodzie z płynem wszystkie naczynia i łyżki używane do karmienia oraz dbaj o czystość desek i przyborów do krojenia
  • Trzymaj surowe mięso w lodówce pod przykryciem, z dala od innych potraw, w tym mięsa gotowanego lub gotowego do spożycia. Najlepiej jest przechowywać surowe mięso w czystych, zakrytych pojemnikach w dolnej części lodówki, aby uniknąć spadania ewentualnych wyciekających z nich kropli na inne produkty
  • Dokładnie gotuj każde jedzenie i ostudź je do letniej temperatury, zanim podasz je dziecku
  • Nie zostawiaj do ponownego wykorzystania potraw, które dziecko zjadło "do połowy" z podanej porcji
  • Myj, a następnie obieraj ze skórki owoce i warzywa
  • Unikaj surowych jaj, na przykład w ciastach podawanych bez pieczenia, domowych lodach, majonezie lub deserach
  • Gotuj jaja tak długo, aż żółtko i białko staną się twarde
  • Nie podawaj jedzenia lub picia dziecku siedzącemu na nocniku

Przechowywanie i podgrzewanie jedzenia

  • Ostudź jedzenie jak najszybciej (najlepiej w ciągu 1-2 godzin) i włóż je do lodówki lub zamrażarki. Jedzenie przechowywane w lodówce powinno zostać zjedzone w ciągu dwóch dni
    Jedzenie zamrożone powinno zostać dokładnie rozmrożone przed odgrzaniem. Najbezpieczniejszym sposobem jest pozostawienie jedzenia w lodówce na noc lub użycie funkcji rozmrażania w kuchence mikrofalowej
  • Odgrzewając jedzenie, doprowadź je do stanu parującego, a następnie zostaw je do ostygnięcia, zanim podasz je dziecku. Jeżeli używasz kuchenki mikrofalowej, zawsze wymieszaj jedzenie i sprawdź temperaturę, zanim podasz je dziecku. Nie odgrzewaj potraw więcej niż jeden raz
  • Aby szybko ostudzić jedzenie, włóż je do szczelnego pojemnika i wstaw pod kran z zimną wodą. Zamieszaj od czasu do czasu, aby jedzenie równomiernie wystygło