Dieta w ciąży to temat bardzo szeroki i złożony. W tym szczególnym czasie nie powinnaś ani stosować kuracji odchudzających, ani jeść za dwoje. Istnieją także produkty, które dla kobiet ciężarnych nie są wskazane, na szczęście ich lista nie jest długa. Przeczytaj, co jeść, a czego unikać podczas oczekiwania na dziecko.

 

Kiedy tylko upewnisz się, że zostaniesz mamą, zdobądź jak najwięcej informacji o tym, jak powinna wyglądać dieta w ciąży.

Zapotrzebowanie kaloryczne

Przyszłe mamy często zadają sobie pytanie, czy w trakcie ciąży muszą jeść o wiele więcej, niż przed nią. Otóż w pierwszym trymestrze powinnaś zadbać o jakość produktów, po które sięgasz, natomiast nie musisz zwiększać podaży kalorycznej posiłków, gdyż twoje zapotrzebowanie energetyczne się nie zmienia. W drugim trymestrze powinnaś dostarczać organizmowi około 360 kcal więcej, natomiast w trzecim dodaj około 475 kcal. Na wszelki wypadek skonsultuj jednak tę kwestię z lekarzem lub dietetykiem, gdyż są to podstawowe zalecenia i mogą być one inne np. dla ciąży bliźniaczej.

Produkty wskazane

Ciąża to nie czas na dietetyczne "grzeszki" w postaci batoników, cukierków albo fast foodów. Choć czasami możesz sobie na nie pozwolić, duże zdrowsze dla ciebie i dziecka będą owoce i warzywa (dokładnie umyte!), pełnoziarniste produkty zbożowe, mleko i jego przetwory, jaja, wysokiej jakości mięso i ryby (najlepiej tłuste, ale w ograniczonych ilościach). Pamiętaj o wartościowych źródłach nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w trakcie ciąży są bardzo ważne. Znajdziesz je nie tylko w tłustych rybach, ale też w olejach roślinnych (np. rzepakowym, oliwie z oliwek), orzechach, nasionach (dyni, słonecznika). Urozmaicaj swoje posiłki i staraj się jeść regularnie, aby zaopatrywać organizm w cenne węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i minerały.

Produkty przeciwwskazane

Chociaż dieta w ciąży nie musi wymagać wielkich rewolucji, niektóre artykuły lepiej tymczasowo wyeliminować, gdyż mogą okazać się szkodliwe dla płodu. Zrezygnuj więc z jedzenia serów pleśniowych, niepasteryzowanego mleka i przygotowanych z niego produktów, surowego i niedopieczonego mięsa, surowych ryb i owoców morza, surowych jaj. Spożywanie ich wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Najlepiej, jeśli twoje menu będzie bazowało na produktach pozbawionych sztucznych dodatków. Gotowe dania, sosy, słodycze, kolorowe napoje gazowane, żywność z dodatkiem słodzików to artykuły, które mają niewielką wartość odżywczą i często zawierają w składzie barwniki, konserwanty lub wzmacniacze smaku, których lepiej unikać.

Nawadnianie organizmu

W czasie ciąży powinnaś wypijać około 2-2,5 litra płynów dziennie, z czego większość powinna stanowić woda. Oprócz tego możesz nawadniać się herbatkami i ziołami, jednak tylko tymi, które są dozwolone dla ciężarnych. Dobrym pomysłem na zastrzyk witamin i minerałów będzie domowy sok owocowo-warzywny. Unikaj natomiast soków z kartonu, które z reguły zawierają dużo cukru. Napojem przeciwwskazanym w czasie ciąży jest alkohol, wielu specjalistów zaleca także ograniczenie kawy.

Już na początku ciąży postaraj się przestrzegać zasad zdrowego żywienia przyszłej mamy, a zdrowe nawyki najlepiej kontynuuj także po przyjściu dziecka na świat.

 

Piśmiennictwo:
  1. Świątkowska D. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii. http://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf Data dostępu: 18.09.2018
  2. Eating right during pregnancy. https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000584.htm Data dostępu: 18.09.2018