Łosoś jest doskonałym źródłem DHA (tłuszczu Omega-3).
Pieczony łosoś z pomidorami, pomarańczami i sosem z bazylią
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas pieczenia: 20-30 minut
- Ilość: 4 porcje
Łosoś
500 g |
filet z łososia ze skórą |
5 ml |
oliwa z oliwek |
Sos
750 g |
umyte pomidory z gałązki (około 6 średnich) |
10 ml |
oliwa z oliwek extra-virgin |
5 ml |
rozdrobniony czosnek |
1 |
średnia pomarańcza |
2 ml |
skrobia kukurydziana |
30 ml |
świeże liście bazylii (umyte i drobno posiekane) |
Przygotowanie łososia:
- Rozgrzej piekarnik do 150° C
- Połóż łososia skórą do dołu na papierze do pieczenia bez natłuszczania. Posmaruj górę oliwą z oliwek i przypraw solą oraz pieprzem
- Piecz przez 20-30 minut lub do momentu, w którym mięso w najgrubszej części będzie wyglądać na upieczone (sprawdź, rozdzielając mięso czubkiem noża do obierania)
Przygotowanie sosu:
- W czasie, gdy łosoś się piecze, umyj pomidory i przekrój je w poprzek na pół. Wyciśnij nasionka i wyrzuć je. Wstaw tarkę do średniej miski. Trzymając dłoń na płasko, trzyj okrojoną stroną każdej połówki pomidora po szorstkiej stronie tarki, aż pozostanie sama skórka; wyrzuć skórki
- W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę; dodaj czosnek i mieszaj, aż zacznie pachnieć i nabierać koloru, około 30 sekund. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu do odparowania większości wodnistej części, około 10 minut, od czasu do czasu mieszając
- Zetrzyj 5 ml skórki i wyciśnij 45 ml soku z pomarańczy. Połącz skórkę i sok ze skrobią kukurydzianą, mieszając do rozpuszczenia skrobi
- Dodaj mieszankę do sosu pomidorowego wraz z umytą i posiekaną bazylią; wymieszaj krótko, dopóki sos nie zacznie z powrotem gotować się na wolnym ogniu
- Za pomocą metalowej łopatki wyjmij części łososia, pozostawiając skórę. Podawaj z łyżką sosu na górze
* Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj. 250 mg DHA i EPA. Rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 440/2011 z dnia 06/05/2011.