Użycie wygodnej fasoli z puszki, umytego szpinaku i startego sera ułatwia wprowadzenie wapnia do jadłospisu.
Serowe burrito z fasolą (posiłek bezmięsny)
- Czas przygotowania: 8 minut
- Czas pieczenia: 15 minut
- Ilość: 4 porcje
Składniki
1 opakowanie |
fasola pinto z puszki, odsączona i opłukana (540 ml) |
50 ml |
łagodna, średnia lub pikantna salsa pomidorowa |
15 ml |
mieszanka przypraw taco |
4 |
niskotłuszczowe, pełnoziarniste tortille, duże (rozmiar burrito) |
325 ml |
starty, łagodny cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu (pasteryzowany) |
500 ml |
umyte liście młodego szpinaku |
125 ml |
śmietana beztłuszczowa lub o obniżonej zawartości tłuszczu (pasteryzowana) |
50 ml |
pokrojona zielona cebulka |
Wskazówki
- Rozgrzej piekarnik do 180° C
- W średniej misce połącz fasolę, salsę i mieszankę przypraw taco; za pomocą ugniatacza do ziemniaków lub widelca rozgnieć całość na grube puree
- Ułóż tortille na powierzchni roboczej. Łyżką nakładaj 1/4 mieszanki fasolowej na środku każdej tortilli. Nałóż na to 75 ml sera, a następnie 125 ml umytych liści szpinaku
- Złóż każdą tortillę na końcach i zawiń. Układaj tortille łączeniem do dołu na papierze do pieczenia bez natłuszczania. Luźno przykryj je kawałkiem folii i piecz przez 15 minut lub do roztopienia sera
- Podawaj z odrobiną śmietany i posypką z zielonej cebulki