Łosoś jest doskonałym źródłem DHA (tłuszczu Omega-3).
Roladki z łososia
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas pieczenia: 15 minut
- Ilość: 24 porcje przekąsek (1 porcja = 1/2 roladki)
Składniki
12 plastrów |
100% chleb pełnoziarnisty |
1 |
łosoś czerwony w puszce (170 g) (odsączony i rozdrobniony) |
50 ml |
odtłuszczony majonez |
15 ml |
świeży koperek, umyty i posiekany |
15 ml |
sok z cytryny |
15 ml |
oliwa z oliwek |
5 ml |
umyta i posiekana pietruszka |
Wskazówki
- Odkrój skórkę z chleba. Rozwałkuj wałkiem do grubości 0,5 cm
- Połącz łososia, majonez, umyty i posiekany koperek oraz sok z cytryny. Połóż 15 ml nadzienia wzdłuż jednego końca chleba. Zroluj i przekrój na pół
- Połóż na papierze do pieczenia bez natłuszczania. Lekko posmaruj oliwą z oliwek i oprósz umytą, posiekaną pietruszką
- Piecz w temperaturze 180oC przez 15 minut do uzyskania złotego koloru
- Podawaj na ciepło