Muffiny z otrębami to doskonałe źródło błonnika i stanowią dobry wybór na śniadanie lub przedobiednią przekąskę.
Muffiny z otrębami i jagodami
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas pieczenia: 20-25 minut
- Ilość: 12 muffinów (1 na porcję)
Składniki
250 ml |
pełnoziarnista mąka |
250 ml |
otręby pszenne lub owsiane |
250 ml |
świeże lub mrożone jagody, umyte |
5 ml |
soda oczyszczona |
5 ml |
proszek do pieczenia |
2 |
dojrzałe banany, rozgniecione (około 250 ml) |
1 |
jajko, lekko ubite |
125 ml |
cukier granulowany |
125 ml |
mleko |
50 ml |
olej roślinny |
5 ml |
wanilia |
Wskazówki
- W średniej misce połącz mąkę, otręby pszenne, umyte jagody, sodę i proszek do pieczenia
- W dużej misce połącz banany, jajko, cukier, mleko, olej i wanilię. Wymieszaj z mieszanką mączną tylko do połączenia składników
- Rozdziel ciasto równomiernie na przygotowane gniazda na muffiny, napełniając każde do dwóch trzecich
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut, aż góra muffinów stanie się twarda w dotyku, a patyczek włożony do środka muffina będzie czysty. Pozostaw muffiny w formie do przestygnięcia na 10 minut, a następnie wyjmij je na kratkę do całkowitego wystudzenia