Jagnięcina to doskonały sposób na wprowadzenie żelaza do posiłku, zwłaszcza w połączeniu z pełnoziarnistymi produktami, takimi jak kasza jaglana.
Kebaby z jagnięciny z pilawem z kaszy jaglanej
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas pieczenia: 30 minut
- Ilość: 4 porcje
Składniki
8 |
szpadki bambusowe (25 cm) |
250 ml |
kasza jaglana |
10 ml |
oliwa z oliwek |
625 ml |
woda |
2 ml |
sól |
50 ml |
umyta i posiekana pietruszka |
10 ml |
mielony kumin (opcjonalnie) |
10 ml |
mielona kolendra lub rozgniecione nasiona kolendry (opcjonalnie) |
1 ml |
sól |
szczypta |
pieprz czarny, mielony |
500 g |
noga jagnięca bez kości, po oddzieleniu tłuszczu, pokrojona na kawałki 4 cm, około 750 g przed oddzieleniem |
24 |
umyte pomidorki cherry |
Wskazówki
- Ułóż szpadki bambusowe w płytkim naczyniu i dodaj tyle wody, aby zostały zakryte; odstaw do nasiąknięcia
- Kaszę jaglaną wraz z oliwą włóż do średniego rondla; mieszaj na średnim ogniu do lekkiego przypieczenia, około 4 minuty. Dodaj wodę i sól oraz doprowadź do zagotowania
- Zmniejsz ogień do minimum, przykryj rondel i gotuj, aż kasza stanie się miękka i wchłonie cały płyn, 25-30 minut. Dodaj umytą i posiekaną pietruszkę. (Pilaw może stać do 30 minut przed podaniem.)
- W międzyczasie rozgrzej grill. W średniej misce wymieszaj kumin, kolendrę, sól i pieprz; dodaj jagnięcinę i przemieszaj do jej równomiernego pokrycia mieszanką przypraw. (Jeżeli nie używasz przypraw, dopraw solą i pieprzem.)
- Podziel jagnięcinę na 4 szpadki. Podziel umyte pomidorki na pozostałe 4 szpadki
- Umieść szpadki z jagnięciną na grillu. Piecz, obracając mięso w połowie, aż jagnięcina będzie gotowa
- Dodaj szpadki z pomidorkami do grilla w trakcie 4 ostatnich minut czasu pieczenia. Podawaj szpadki na pilawie z kaszy jaglanej