Węglowodany złożone pochodzą z pełnego zboża, roślin strączkowych i warzyw zawierających skrobię – wszystkie te produkty odgrywają główne role w tym rustykalnym daniu z makaronem.
Fettuccine z fasolą, rukolą i marchewką (posiłek bezmięsny)
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas pieczenia: 10 minut
- Ilość: 4 porcje
Składniki
250 g |
pełnoziarniste fettuccine |
35 ml |
oliwa z oliwek extra virgin |
5 ml |
rozdrobniony czosnek, lub więcej do smaku |
1 |
fasola z puszki (540 ml), odsączona i opłukana |
3 średnie |
marchewki (umyte, obrane i starte na dużych oczkach, lub pokrojone techniką julienne) |
1 ml |
sól |
2 l |
umyta i porwana rukola z łodygą (około 2 pęczki) |
15 ml |
świeży sok z cytryny |
125 ml |
ser parmiggiano reggiano (świeżo starty) |
Wskazówki
- W dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą zacznij gotować fettuccine zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu
- W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzej 5 ml oliwy na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż, mieszając, aż zacznie pachnieć i nabierać koloru, około 30 sekund. Dodaj fasolę, umytą i obraną marchewkę oraz sól i mieszaj do ich podgrzania, około 2 minut
- Gdy makaron będzie gotowy, wlej 125 ml pitnej wody do mieszanki z fasolą. Odsącz makaron
- Starannie umyj rukolę i dodaj do mieszanki fasolowej wraz z sokiem z cytryny i pozostałymi 30 ml oliwy z oliwek. Mieszaj do przywiędnięcia rukoli, około 2 minuty. Dodaj odsączony makaron do rondla i mieszaj do prawie całkowitego odparowania soków, około 3 dodatkowe minuty
- Podawaj posypane serem