Kobiety w ciąży i matki karmiące potrzebują codziennie odpowiednich ilości składników odżywczych w celu wspomagania wzrostu i rozwoju swojego dziecka.
Jaka jest jego rola?
Ponieważ kwas foliowy jest bardzo ważny dla zapewnienia zdrowego przebiegu ciąży, lekarze zalecają kobietom rozpoczęcie jego przyjmowania jeszcze przed zajściem w ciążę.
- Kwas foliowy przyczynia się do wzrostu endometrium (błony śluzowej macicy) w czasie ciąży
- Odgrywa rolę w procesie podziału komórek
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- Pomaga zniwelować uczucia zmęczenia
- Niski poziom kwasu foliowego w organizmie matki stanowi czynnik ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u jej dziecka Suplementy kwasu foliowego mogą zwiększyć poziom kwasu foliowego w organizmie matki
Ile go potrzeba?
W czasie ciąży eksperci zalecają przyjmowanie 600 µg kwasu foliowego dziennie, podczas laktacji zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi 500 µg.
Ponieważ trudno jest dostarczyć wystarczającą ilość kwasu foliowego z dietą, eksperci zalecają codzienne przyjmowanie 400 µg (0,4 mg) kwasu foliowego przez okres, co najmniej 3 miesięcy przed podjęciem prób zajścia w ciążę i 600µg przez 12 pierwszych tygodni ciąży. Zapytaj swojego lekarza, który suplement jest dla Ciebie odpowiedni.
Gdzie mogę go znaleźć?
Suplementacja to nie wszystko; postaraj się jeść więcej żywności, będącej dobrym źródłem kwasu foliowego, na przykład:
- Zielone warzywa z liśćmi
- Brązowy ryż
- Nasiona roślin strączkowych
- Owoce
Referencje:
-
Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, M. Jarosz, 2012 r