Szukaj

Drugi trymestr to etap, kiedy brzuszek przyszłej mamy zaczyna intensywnie rosnąć. W przeciwieństwie do trymestru pierwszego, kiedy zapotrzebowanie energetyczne jest takie samo, jak przed ciążą, w trymestrze drugim należy zwiększyć ilość przyjmowanych kilokalorii. Ważne, aby dostarczać je wraz z wartościowym pożywieniem, które oprócz energii zaopatrzy organizm w potrzebne mu składniki odżywcze. Po jakie produkty sięgać, a jakich unikać?

 

 

Drugi trymestr ciąży – podstawowe zasady diety

 

 

Pod względem jakościowym jadłospis ciężarnej powinien wyglądać tak samo, jak w pierwszym trymestrze. Dieta powinna więc opierać się na artykułach jak najbardziej świeżych i naturalnych, uwzględniać produkty bogate w złożone węglowodany (pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, płatki), białko (wysokogatunkowe mięso, najlepiej tłuste ryby morskie, jaja , strączki, nabiał, ), zdrowe tłuszcze (oleje roślinne, orzechy, nasiona), witaminy, minerały. Bardzo ważnym uzupełnieniem diety jest także woda. Przyszłej mamie zaleca się picie 2-2,5 litra wody dziennie.(1)

 

Kobieta ciężarna powinna także niektórych produktów unikać, co ma związek z zawartością szkodliwych substancji lub drobnoustrojów. Chociaż dla osób, które nie spodziewają się dziecka, zwykle nie są one szkodliwe, to dla delikatnego płodu mogą być bardzo niebezpieczne. Wśród pokarmów, które na czas ciąży należy wyeliminować z menu, znajdują się przede wszystkim:

  • surowe: mięso, jaja, ryby,
  • w dużych ilościach wątróbka, podroby,
  • sery dojrzewające, pleśniowe,
  • ryby które mogą być zanieczyszczone rtęcią (np. makrela królewska, tuńczyk, miecznik, rekin).(2)

 

Wszystkie produkty należy przed jedzeniem bardzo dokładnie myć, gdyż na ich powierzchni mogą znajdować się szkodliwe drobnoustroje lub pasożyty. W przypadku pokarmów pochodzenia zwierzęcego kluczowa jest obróbka termiczna.

 

 

Dieta w ciąży – jakie zmiany wprowadzić w drugim trymestrze?

 

 

Oprócz wszystkich zaleceń dotyczących trymestru pierwszego przyszła mama powinna zwrócić uwagę na kilka dodatkowych kwestii. Na szczęście zmiany nie są skomplikowane. Pierwsza z nich dotyczy zwiększonego zapotrzebowania na energię. W drugim trymestrze wzrasta ono o 360 kcal. Oczywiście trudno jest każdego dnia zliczać kilokalorie co do jednej, natomiast jeżeli do śniadania i kolacji zjesz po dodatkowej kromce pieczywa pełnoziarnistego z masłem i warzywami albo w ramach deseru zafundujesz sobie owocową sałatkę z jogurtem, powinno wystarczyć, aby pokryć zapotrzebowania rosnącego malucha.

 

Podobnie jak na innych etapach ciąży, należy zwrócić szczególną uwagę na niektóre witaminy oraz mikro- i makroelementy, szczególnie żelazo, wapń oraz witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Istotną rolę w jadłospisie odgrywają też produkty bogate w kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3 w tym kwas DHA oraz oczywiście białko.(1,3) Uzupełnieniem jadłospisu mogą być zalecone przez lekarza suplementy. Ważne jednak, aby nie przyjmować preparatów witaminowo-mineralnych na własną rękę oraz zawsze przestrzegać rekomendacji dotyczących dawek. Ich nadmiar może być bowiem równie szkodliwy, jak niedobór.

 

Dieta w ciąży – jadłospis na 1 dzień

 

Przykład zalecanego menu dziennego dla kobiet w drugim trymestrze ciąży wygląda następująco:

 

Śniadanie: płatki owsiane lub żytnie z ziarnami dyni i słonecznika, z dodatkiem suszonej żurawiny (wybierz tą bez dodatku cukru), do tego np. kefir  oraz świeży owoc lub 3-4 łyżki drobnych owoców (maliny, borówki). Do popicia szklanka soku z aronii bez dodatku cukru.

 

II śniadanie: 2 kromki razowego pieczywa z masłem, wysokogatunkową wędliną, sałatą, ogórkiem małosolnym, czerwoną papryką, natką pietruszki.

 

 

Obiad: talerz bogatej w warzywa zupy ogórkowej, duszona cielęcina, z kaszą jęczmienną, kapusta kiszona, blanszowane brokuły polane łyżką oliwy z oliwek lub olejem rzepakowym.

 

Podwieczorek: owoc, np. jabłko, do tego szklanka maślanki.

 

Kolacja: kaszotto z warzywami w sosie pomidorowym: kasza jaglana z duszonymi warzywami – wybierz swoje ulubione np. brokuły, pietruszka, seler, marchewka, papryka, cebula, j, sos pomidorowy, sałatka z białej kapusty.(1)

 

Oczywiście pamiętaj przez cały dzień, aby regularnie sięgać po wodę. Możesz również pić niesłodzone soki owocowe i warzywne, najlepiej te świeżo wyciskane, a także herbatę owocową. Mocną czarną herbatę czy kawę możesz spożywać, ale w limitowanych ilościach.

4-5 zróżnicowanych posiłków dziennie to sposób na dostarczenie sobie i dziecku kompletu niezbędnych składników odżywczych. Ważne, aby pamiętać, że ciąża to nie czas na niekontrolowane objadanie się . W tym szczególnym okresie zdrowe odżywianie się jest bowiem podwójnie ważne.

 

 

Bibliografia:

 

 

  1. Świątkowska D. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. http://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf Data dostępu: 04.2020.
  2. Bjarnadottir A. 11 Foods and Beverages to Avoid During Pregnancy. https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-to-avoid-during-pregnancy Data dostępu: 17.04.2020.
  3. Leonard J. What to eat in your second trimester. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322285 Data dostępu: 17.04.2020.
Enfamil Premium MFGM 2 mleko następne. Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt. Próbki Enfamil Premium MFGM 2 są dostępne dla mam z dziećmi, które ukończyły 6 miesiąc życia. Kod rabatowy wynosi 100zł przy zamówieniach min. 250zł wyłączając Enfamil Premium MFGM 1, Enfamil Comfort i produkty Lovela.
0