Kobiety w ciąży i matki karmiące potrzebują codziennie odpowiednich ilości składników odżywczych w celu wspomagania wzrostu i rozwoju swojego dziecka.
Jaka jest jego rola?
DHA to szczególny kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3, obecny w mleku matki. Jest naturalnym składnikiem diety Twojego dziecka. Przyjmowanie DHA przez mamę w czasie ciąży i podczas karmienia piersią wspomaga prawidłowy rozwój oczu i mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią.
Ile go potrzeba?
Kobiety w ciąży i karmiące potrzebują codziennie dodatkowo 200 mg DHA w porównaniu do zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 dla osób dorosłych (250 mg DHA i EPA to skrót od - kwas eikozapentaenowy). W przypadku niskiego spożycia ryb przez przyszłą mamę, dawkę suplementu DHA należy zwiększyć do 400-600 mg/dobę.
DHA występuje naturalnie w tłustych rybach. Eksperci zalecają przyszłym mamom spożywanie dwóch porcji ryby tygodniowo (porcja ok. 100 g), z czego przynajmniej jedna powinna być tłustą rybą morską, taką jak łosoś, sardynka i makrela. To właśnie te gatunki dostarczają kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Unikaj większej ilości porcji ryb tygodniowo, z uwagi na to, że mogą one zawierać zanieczyszczenia. Unikaj surowych skorupiaków i ryb o wysokiej zawartości rtęci; rekina, miecznika, marlina. Ogranicz liczbę steków ze świeżego tuńczyka do dwóch tygodniowo. Podczas przygotowywania ryb zwróć uwagę na zachowanie zasad higieny w celu uniknięcia infekcji.
Gdzie mogę go znaleźć?
- Łosoś
- Sardynki
- Makrela
- Śledź
- Suplementy
Referencje:
-
Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, M. Jarosz, 2012 r
-
Stanowisko grupy ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3
-
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 440/2011 z 6.05.2011 r