Kobiety w ciąży i matki karmiące potrzebują codziennie odpowiednich ilości składników odżywczych w celu wspomagania wzrostu i rozwoju swojego dziecka.
Jaka jest jego rola?
- Białko przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej
- Jest ważne dla prawidłowego stanu kości
- Białkami są przeciwciała, biorą więc udział w procesach odporności komórkowej organizmu
- Pełnią funkcję transportujące tlen, żelazo czy retinol (witaminę A)
Ile go potrzeba?
Dieta kobiety w ciąży powinna dostarczać pomiędzy 54 g, a 96 g białka dziennie (1,2 g białka na kilogram masy ciała), a więc więcej, niż w okresie przed ciążą (0,9 g białka na kilogram masy ciała). Zapotrzebowanie mamy karmiącej na białko jest wyższe i wynosi 65 g-116 g białka dziennie (1,45 g na każdy kilogram masy ciała).
Gdzie mogę je znaleźć?
- Mleko
- Mięso
- Drób
- Ryby
- Jaja
- Ser żółty
- Chleb i inne produkty zbożowe
Referencje:
- Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, M. Jarosz, 2012 r