Do przygotowania tego przepisu warto zaangażować dziecko!
Przepis na 2 porcje, dla dzieci powyżej 1. roku życia.
Składniki
- 20 dag piersi z indyka
- Pół szklanki (125 ml) zmielonego siemienia lnianego
- Pół szklanki (125 ml) bułki tartej
- ¼ szklanki (60 ml) startego sera parmezan
- Szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta tymianku
- 1 ząbek czosnku
- szczypta papryki w proszku
- 2 jaja
- 200 ml (1 porcja) mleka modyfikowanego Enfamil Premium MFGM 3 dla dzieci powyżej 1 roku życia
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C
- Pokrój pierś z indyka na paski
- Wymieszaj zmielone siemię lniane, bułkę tartą, ser i przyprawy
- Mleko Enfamil Premium 3 wymieszaj z jajkami
- Kawałki indyka zamocz w mleku z jajkiem, a następnie obtocz w panierce
- Kawałki indyka ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika
- Po upływie 10 minut przewróć ja na drugą stronę
Proponowany sposób podawania:
Podawać z ketchupem, lub zmieszaną musztardą i miodem.*
*Pamiętaj, żeby dostosować dodatki do wieku dziecka.
Informacja żywieniowa na porcję:
Wybrane kluczowe składniki odżywcze | Ilości |
---|---|
Kalorie | 563 kcal |
Tłuszcze | 28 g |
DHA (kwas tłuszczowy omega 3) | 62 mg |
Białko | 42 g |
Węglowodany | 40 g |
Uwaga: Analiza odżywcza jest przybliżona i może się różnić w zależności od marki użytych składników i temperatury pieczenia.