Dieta kobiety karmiącej to bardzo istotna sprawa, ponieważ jakość spożywanego przez młodą mamę pożywienia wpływa na jakość jej pokarmu. Warto zadbać o zdrowe odżywianie już w ciąży – z pewnością korzystnie wpłynie to na laktację.
Jadłospis kobiety w ciąży – co jeść, a czego unikać podczas ciąży?
Jadłospis kobiety w ciąży powinien uwzględniać pełnowartościowe, zdrowe produkty. Warto jeść więcej warzyw i owoców, a także chude mięso dobrej jakości, wędliny, nabiał oraz kasze, makarony, ryż i pieczywo wieloziarniste lub z mąki z grubego przemiału. Ważne jest, by pożywienie przyszłej mamy dostarczało wszystkich niezbędnych składników odżywczych koniecznych do prawidłowego rozwoju płodu oraz dobrego funkcjonowania jej organizmu. Odpowiednio odżywiony organizm w naturalny sposób przystosowuje się do kolejnej roli, jaka stoi przed młodą matką, czyli laktacji i karmienia niemowlęcia piersią.
Z jadłospisu kobiety w ciąży powinny natomiast zostać wyeliminowane produkty wysokoprzetworzone, z dużą zawartością konserwantów, ciężkostrawne i niezdrowe. Warto powstrzymać się na czas ciąży od jedzenia słonych przekąsek i ograniczyć ilość spożywanych słodyczy – są to puste kalorie, które sprzyjają tyciu, ale nie zdrowiu. Ważne jest, by pić odpowiednią ilość płynów, czyli przynajmniej dwa litry dziennie, najlepiej czystej, niegazowanej wody.
Jakość spożywanego pokarmu i przestrzeganie zdrowej diety w ciąży wpłynie też na jakość mleka po porodzie.
Dieta kobiety karmiącej
Po urodzeniu dziecka przychodzi czas na karmienie go piersią. Produkcja mleka wiąże się z podwyższonym zapotrzebowaniem na energię, dlatego karmiąca mama powinna przyjmować o około 500 kcal więcej niż przed porodem. W ciągu dnia należy spożywać minimum pięć posiłków o umiarkowanej objętości. Lepiej jest jeść częściej i mniej, niż rzadko i dużo.
Jadłospis kobiety karmiącej nie może w żadnym wypadku uwzględniać alkoholu (wykluczone jest również piwo), podobnie jak podczas ciąży.
Karmiąca mama powinna jeść produkty bogate w witaminy i sole mineralne. Niemowlęciu do prawidłowego rozwoju potrzebne są białko, witaminy z grupy B, witamina C, witamina K, kwas foliowy i biotyna, a także wapń, fosfor, selen, cynk, miedź, magnez i żelazo.
W mleku kobiecym znajdują się także kwasy tłuszczowe niezbędne dla rozwoju dziecka – ich profil zależy od diety, którą stosuje młoda mama. W jej jadłospisie powinny więc znaleźć się tłuste ryby morskie - z wykluczeniem ryb mocno zanieczyszczonych rtęcią (rekin, miecznik, makrela królewska, tuńczyk) oraz tłuszcze roślinne. Niekorzystny wpływ na jakość pokarmu kobiety mają natomiast słodycze, słone przekąski i tłuszcze zwierzęce.
Jadłospis zarówno ciążowy, jak i kobiety karmiącej powinny uwzględniać warzywa, w tym warzywa strączkowe, cebulę i kapustę, owoce oraz produkty zbożowe.
W czasie laktacji można pić jedną–dwie kawy i do czterech słabych herbat dziennie.
Jadłospis karmiącej mamy może też uwzględniać produkty powszechnie uważane za uczulające, czyli na przykład czekoladę, truskawki, orzechy, cytrusy i krowie mleko oraz mleczne przetwory. Jeśli kobieta nie jest uczulona na te produkty, nie ma powodu, by ich nie jeść. Co więcej – powstrzymywanie się od jedzenia tego rodzaju potraw może w przyszłości spowodować reakcje alergiczne na nie u dziecka, które dotychczas nie miało styczności z tego typu produktami.
Pamiętajmy, że smaki i aromaty jedzonych przez mamę potraw przechodzą do jej pokarmu, a zatem dziecko ma szansę zapoznać się z nimi w ten sposób i się do nich przyzwyczaić.
Podczas laktacji zaleca się również kontynuować suplementację kwasem DHA oraz witaminą D.
Bibliografia
- Smoter, K., Bomba-Opoń D., Wielgoś, M., Dieta kobiety karmiącej, 25.04.2018, [on-line:] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/185589.dieta-kobiety-karmiacej – data dostępu: 28.05.2019.
- Normy żywienia człowieka w populacji polskiej – nowelizacja, red. M. Jarosz. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
- Szajewska H, Horvath A., Rybak A., Socha P., Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, „Standardy Medyczne Pediatria” 2016, t. 13, s. 9–24.