jagnięcina_kebab

Jagnięcina to doskonały sposób na wprowadzenie żelaza do posiłku, zwłaszcza w połączeniu z pełnoziarnistymi produktami, takimi jak kasza jaglana.

 
 

Dowiedz się więcej o żelazie.

 

Kebaby z jagnięciny z pilawem z kaszy jaglanej

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas pieczenia: 30 minut
  • Ilość: 4 porcje
Kasza jaglana to szybko przyrządzany pełnoziarnisty produkt o lekko orzechowym smaku, który można znaleźć w sektorze z naturalną żywnością. Zamiast niej można użyć pełnoziarnistego kuskusa.
 

Składniki

8

szpadki bambusowe (25 cm)

250 ml

kasza jaglana

10 ml

oliwa z oliwek

625 ml

woda

2 ml

sól

50 ml

umyta i posiekana pietruszka

10 ml

mielony kumin (opcjonalnie)

10 ml

mielona kolendra lub rozgniecione nasiona kolendry (opcjonalnie)

1 ml

sól

szczypta

pieprz czarny, mielony

500 g

noga jagnięca bez kości, po oddzieleniu tłuszczu, pokrojona na kawałki 4 cm, około 750 g przed oddzieleniem

24         

umyte pomidorki cherry

Wskazówki

  1. Ułóż szpadki bambusowe w płytkim naczyniu i dodaj tyle wody, aby zostały zakryte; odstaw do nasiąknięcia
  2. Kaszę jaglaną wraz z oliwą włóż do średniego rondla; mieszaj na średnim ogniu do lekkiego przypieczenia, około 4 minuty. Dodaj wodę i sól oraz doprowadź do zagotowania
  3. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj rondel i gotuj, aż kasza stanie się miękka i wchłonie cały płyn, 25-30 minut. Dodaj umytą i posiekaną pietruszkę. (Pilaw może stać do 30 minut przed podaniem.)
  4. W międzyczasie rozgrzej grill. W średniej misce wymieszaj kumin, kolendrę, sól i pieprz; dodaj jagnięcinę i przemieszaj do jej równomiernego pokrycia mieszanką przypraw. (Jeżeli nie używasz przypraw, dopraw solą i pieprzem.)
  5. Podziel jagnięcinę na 4 szpadki. Podziel umyte pomidorki na pozostałe 4 szpadki
  6. Umieść szpadki z jagnięciną na grillu. Piecz, obracając mięso w połowie, aż jagnięcina będzie gotowa
  7. Dodaj szpadki z pomidorkami do grilla w trakcie 4 ostatnich minut czasu pieczenia. Podawaj szpadki na pilawie z kaszy jaglanej