Zapiekanka z seremDo przygotowania tego przepisu warto zaangażować dziecko!

 

 

 

 

Przepis na 2 porcje, dla dzieci powyżej 1. roku życia.

Składniki

  • 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego (100 g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka pełnoziarnistej mąki
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • 3/4 porcji (125 ml) mleka modyfikowanego Enfamil Premium 3 dla dzieci powyżej 1 roku życia
  • 1/2 szklanka (125 ml) mleka 2%
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • Mały liść laurowy (lub połówka)
  • 1 jajo
  • 120 g startego sera typu cheddar (o wyrazistym smaku)
  • Szczypta pieprzu i soli do smaku

Zasmażka

  • 1 łyżeczka masła
  • ¼ szklanki bułki tartej 25 g

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C
  2. W dużym garnku, we wrzącej osolonej wodzie, ugotuj makaron według sposobu przygotowania zamieszczonym na opakowaniu
  3. Rozpuść masło w garnku. Wymieszaj musztardę z mąką i powoli dodaj do masła cały czas mieszając
  4. Wymieszaj mleko modyfikowane Enfamil Premium 3 z mlekiem krowim. Dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut
  5. Wyjmij z mleka liść laurowy. Dodaj jajko. Wymieszaj z 3/4 porcji startego sera. Dodaj sól i pieprz do smaku
  6. Wymieszaj z ugotowanym makaronem i umieść wszystko w brytfannie. Posyp pozostałą częścią sera
  7. Rozpuść masło na patelni i dodaj bułkę tartą. Mieszaj aż uzyskasz zasmażkę
  8. Posyp makaron zasmażką
  9. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, na około 10 minut (zaglądaj, co pewien czas, żeby zapiekanka nie przypaliła się)
  10. Wyjmij z piekarnika i ostudzić przez kilka minut przed podaniem

Informacja żywieniowa na 1 porcję:

Wybrane kluczowe składniki odżywcze Ilość
Kalorie 558 kcal
Tłuszce 28 g
DHA (kwas tłuszczowy omega 3) 32 mg
Węglowodany 28 g
Białka 50 g

Uwaga: Analiza odżywcza jest przybliżona i może się różnić w zależności od marki użytych składników i temperatury pieczenia.