Dlaczego karmienie piersią jest ważne? Zalety karmienia piersią

 

 

 

 

Eksperci od żywienia niemowląt nie mają najmniejszych wątpliwości, że najlepszym pokarmem dla dzieci jest mleko matki. Zapewnia ono prawidłowy rozwój niemowlęcia i zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, wśród których wymienić można cukrzycę czy otyłość. Mimo tego wiele kobiet szybko rezygnuje z karmienia naturalnego. Taka decyzja spowodowana jest najczęściej problemami z laktacją, a także niewystarczającą wiedzą na temat korzyści płynących z karmienia piersią.

Karmienie piersią – dlaczego warto?

Mleko matki to najlepsze pożywienie dla noworodków oraz niemowląt. W jego składzie znaleźć można przeciwciała chroniące dziecko przed bakteriami oraz wspierające prawidłowy rozwój układu odpornościowego, a także wszelkie substancje odżywcze potrzebne maluchowi. Karmienie piersią nie tylko pozwala skutecznie zaspokoić głód noworodka lub niemowlęcia, ale też buduje więź z mamą, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii i chroni przed wieloma chorobami w dorosłym życiu, jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Warto też wiedzieć, że mleko kobiece zmienia się zależnie od pory dnia, wieku dziecka, fazy laktacji, stanu zdrowia mamy i malucha, a nawet składników zewnętrznych, czyli klimatu. Pokarm kobiety, która urodziła wcześniaka, będzie miał inny skład niż w przypadku mamy rodzącej w terminie i inny niż mleko dla niemowląt w dalszych tygodniach życia. Nie ma więc żadnych wątpliwości, że pokarm mamy jest najlepszy!

Jak często karmić noworodka?

Wiele młodych mam obawia się, że ich dzieci jedzą zbyt mało. Jeśli jednak maluch przybiera na wadze i jest spokojny, nie ma powodów do niepokoju. Zazwyczaj dzieci karmione piersią jedzą ok. 8 razy na dobę, ale bywa też, że ssą pierś częściej zjadając mniejsze porcje, albo rzadziej. Pamiętaj, że karmienie niemowląt powinno odbywać się na żądanie, a dziecko wcale nie musi płakać z powodu głodu – czasem jest po prostu niespokojne i wówczas należy podać mu pierś. W pierwszych tygodniach życia noworodka rozpoznawanie potrzeb małego człowieka bywa trudne, jednak wraz z upływem czasu zazwyczaj wszystko się normuje i rodzice doskonale sobie z tym radzą.

Co powinna jeść matka karmiąca?

Według ekspertów eliminowanie z diety matki karmiącej produktów o działaniu potencjalne alergizującym nie ma żadnego wpływu na wystąpienie u potomstwa alergii pokarmowych w przyszłości. Oznacza to, że jeśli karmisz piersią, nie musisz odmawiać sobie truskawek lub pomarańczy „na wszelki wypadek”. Jedz wszystko na co masz ochotę i obserwuj malucha – jeśli dziecko nie ma wysypki i nie zauważasz u niego problemów z trawieniem, jak np. biegunki, oznacza to, że dobrze toleruje Twoją dietę. Gdyby jednak pojawiły się niepokojące objawy, zrezygnuj z produktów mogących wywoływać reakcję alergiczną i skonsultuj się z lekarzem. Zadbaj też, aby Twoja dieta była zbilansowana i zapewniała Tobie i dziecku wszystkie ważne składniki odżywcze. Bezwzględnie zrezygnuj z alkoholu oraz żywności wysoko przetworzonej.

Jak przechowywać mleko matki?

Przechowywanie mleka matki bywa konieczne, jeśli z różnych powodów musisz na dłużej rozstać się z dzieckiem. Odciągnięty pokarm trzymaj w specjalnych pojemniczkach, które są szczelnie zamykane – po każdym użyciu powinny być dokładnie umyte i zdezynfekowane. Mleko najlepiej jest przechowywać w głębi lodówki – umieszczenie pojemniczka z pokarmem w drzwiach chłodziarki naraża je na częste zmiany temperatury. Możesz je też zamrażać. Na naczyniu z mlekiem zapisz datę i godzinę jego odciągania.

Więcej na temat bezpiecznego przechowywania odciągniętego pokarmy znajdziesz na naszej stronie w zakładce „Karmienie piersią”.

Przechowywany w lodówce pokarm trzeba przed podaniem podgrzać do temperatury ok. 37°C wykorzystując w tym celu specjalnie przeznaczone do tego celu urządzenia lub ciepłą wodę (tzw. kąpiel wodna). Nigdy nie gotuj mleka, ponieważ wysoka temperatura niszczy cenne składniki pokarmowe w nim zawarte. Nie należy też mieszać pokarmu przechowywanego w lodówce lub mrożonego ze świeżym, ani ponownie zamrażać raz rozmrożonego mleka1.

 

 
Źródła: