makaron_węglowodany

Węglowodany złożone pochodzą z pełnego zboża, roślin strączkowych i warzyw zawierających skrobię – wszystkie te produkty odgrywają główne role w tym rustykalnym daniu z makaronem.

 

 

Fettuccine z fasolą, rukolą i marchewką (posiłek bezmięsny)

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas pieczenia: 10 minut
  • Ilość: 4 porcje
Wariacje: rukolę można zastąpić rzeżuchą lub młodym szpinakiem.

Składniki

250 g

pełnoziarniste fettuccine

35 ml

oliwa z oliwek extra virgin

5 ml

rozdrobniony czosnek, lub więcej do smaku

1

fasola z puszki (540 ml), odsączona i opłukana

3 średnie

marchewki (umyte, obrane i starte na dużych oczkach, lub pokrojone techniką julienne)

1 ml

sól

2 l

umyta i porwana rukola z łodygą (około 2 pęczki)

15 ml

świeży sok z cytryny

125 ml

ser parmiggiano reggiano (świeżo starty)

Wskazówki

  1. W dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą zacznij gotować fettuccine zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu
  2. W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzej 5 ml oliwy na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż, mieszając, aż zacznie pachnieć i nabierać koloru, około 30 sekund. Dodaj fasolę, umytą i obraną marchewkę oraz sól i mieszaj do ich podgrzania, około 2 minut
  3. Gdy makaron będzie gotowy, wlej 125 ml pitnej wody do mieszanki z fasolą. Odsącz makaron
  4. Starannie umyj rukolę i dodaj do mieszanki fasolowej wraz z sokiem z cytryny i pozostałymi 30 ml oliwy z oliwek. Mieszaj do przywiędnięcia rukoli, około 2 minuty. Dodaj odsączony makaron do rondla i mieszaj do prawie całkowitego odparowania soków, około 3 dodatkowe minuty
  5. Podawaj posypane serem