burrito_wapń

Użycie wygodnej fasoli z puszki, umytego szpinaku i startego sera ułatwia wprowadzenie wapnia do jadłospisu.

 
 
 
 

Serowe burrito z fasolą (posiłek bezmięsny)

  • Czas przygotowania: 8 minut
  • Czas pieczenia: 15 minut
  • Ilość: 4 porcje
Burrito pieczone w piekarniku to szybki sposób na posiłek dla całej rodziny.

Składniki

1 opakowanie

fasola pinto z puszki, odsączona i opłukana (540 ml)

50 ml

łagodna, średnia lub pikantna salsa pomidorowa

15 ml 

mieszanka przypraw taco

4

niskotłuszczowe, pełnoziarniste tortille, duże (rozmiar burrito)

325 ml

starty, łagodny cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu (pasteryzowany)

500 ml

umyte liście młodego szpinaku

125 ml

śmietana beztłuszczowa lub o obniżonej zawartości tłuszczu (pasteryzowana)

50 ml

pokrojona zielona cebulka

Wskazówki

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° C
  2. W średniej misce połącz fasolę, salsę i mieszankę przypraw taco; za pomocą ugniatacza do ziemniaków lub widelca rozgnieć całość na grube puree
  3. Ułóż tortille na powierzchni roboczej. Łyżką nakładaj 1/4 mieszanki fasolowej na środku każdej tortilli. Nałóż na to 75 ml sera, a następnie 125 ml umytych liści szpinaku
  4. Złóż każdą tortillę na końcach i zawiń. Układaj tortille łączeniem do dołu na papierze do pieczenia bez natłuszczania. Luźno przykryj je kawałkiem folii i piecz przez 15 minut lub do roztopienia sera
  5. Podawaj z odrobiną śmietany i posypką z zielonej cebulki