Tost francuskiDo przygotowania tostów warto zaangażować dziecko!

 

 

 

 

Przepis na 2 porcje, dla dzieci 6. miesiąca życia.

Składniki

  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki (60 ml) mleka modyfikowanego Enfamil Premium 2 dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia lub Enfamil Premium 3 dla dzieci powyżej 1 roku życia
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 1 łyżeczka (15 ml) masła

Sposób przygotowania

  1. Wbij jaja do miski i roztrzep je trzepaczką. Następnie, ubij je z przygotowanym mlekiem Enfamil Premium 2 lub Enfamil Premium 3
  2. Rozpuść masło na patelni.
  3. Namocz chleb w przygotowanych jajach z mlekiem z obu stron. Poczekaj, aż nadmiar cieczy spłynie z chleba do miski. Umieść chleb na patelni.
  4. Smaż chleb na patelni z obu stron dopóki nie zrobi się złocisty.
  5. Tost połóż na talerzu i podaj.

Proponowany sposób podawania:

Usmażone tosty francuskie posyp cukrem pudrem, cynamonem, syropem klonowym, miodem*, bitą śmietaną lub owocami. Użyj foremek do wykrawania śmiesznych kształtów.

* Miód podawaj dzieciom, które skończyły 12 m. ż.

Informacja żywieniowa na porcję (1 tost):

Wybrane kluczowe składniki odżywcze Ilość z Enfamil Premium 2 Ilość z Enfamil Premium 3
Kalorie 152 kcal 151 kcal
Tłuszcze 5,5 g 5,3 g
DHA (kwas tłuszczowy omega 3) 31 g  30 g
Węglowodany 22 g 22 g
Białko 6 g 6 g

Uwaga: Analiza odżywcza jest przybliżona i może się różnić w zależności od marki użytych składników i temperatury pieczenia.