Dowiedz się,  jak przechowywać świeżo odciągnięte mleko.

 

 

 

Poniższe wytyczne dotyczące przechowywania pokarmu są odpowiednie dla zdrowych, donoszonych dzieci. Jeżeli Twój maluszek jest wcześniakiem lub jest hospitalizowany, zalecenia dotyczące przechowywania Twojego pokarmu mogą być inne. W takiej sytuacji skonsultuj się z lekarzem dziecka.

Przechowywanie odciągniętego mleka

Jeżeli chcesz przechowywać swój pokarm, użyj specjalnie poznaczonego do tego, wysterylizowanego pojemnika na mleko matki, a także opatrz go datą i w pierwszej kolejności zużyj najstarszą porcję. Zwracaj uwagę na czystość wszystkich przedmiotów mających styczność z Twoim pokarmem. Jeżeli używasz laktatora, sterylizuj go przed użyciem i po użyciu. 

Możesz przechowywać mleko w sterylizowanym pojemniku:

  • Do pięciu dni w lodówce, w temperaturze 4°C lub w niższej (nie przechowywać na drzwiach lodówki, gdyż pokarm jest narażony na częste zmiany temperatury)
  • Przez dwa tygodnie w komorze na lód w lodówce (-10°C)
  • Przez maksymalnie sześć miesięcy w zamrażarce (-18/20°C)

Jak rozmrozić mleko matki? Przede wszystkim pamiętaj, aby nie zamrażać go ponownie.

Mleko, które jest rozmrażane w lodówce, może być w niej trzymane do 24 godzin (licząc od momentu wyjęcia z zamrażalnika). W tym czasie powinno zostać podane do spożycia dziecku. Mleko rozmrożone pod ciepłą wodą (lub ogrzane w inny sposób) może być przechowywane w temperaturze pokojowej do 4 godzin. W tym czasie może zostać podane do spożycia dziecku.

Ile razy można podgrzewać odciągnięte mleko? Odpowiedź brzmi – tylko raz. Należy podgrzewać taką porcję, którą dziecko jest w stanie zjeść w trakcie jednego karmienia. Pozostałą po karmieniu ilość należy wylać a przybory i naczynia umyć.

Jak prawidłowo rozmrozić mleko matki i przygotowanie je do podania? Pokarm przechowywany w lodówce trzeba podgrzać, a zamrożony rozmrozić i podgrzać przed podaniem dziecku. Pokarm można rozmrażać powoli, w jeden z podanych poniżej sposobów lub szybko.

WOLNE SPOSOBY ROZMRAŻANIA:

  • Wyjąć pojemnik z zamrożonym pokarmem i przełożyć go na 12 godzin do lodówki (ale nie na półkę na drzwiach!), a po 12 godzinach pozostawić na około godzinę w temperaturze pokojowej
  • Podgrzewać pojemnik z zamrożonym pokarmem, używając letniej wody
  • W podgrzewaczu do butelek

SZYBKIE SPOSOBY ROZMRAŻANIA: 

  • Wstawić pojemnik pod strumieniem ciepłej wody 
  • Wstawić pojemnik do podgrzewacza z opcją rozmrażania pokarmu (rozmrożenie kilkudziesięciomililitrowej porcji trwa około 1 godziny)

Jak podgrzewać mleko matki? Przede wszystkim nigdy nie należy robić tego:

  • W kuchence mikrofalowej
  • Na kuchence gazowej
  • Na kuchence elektrycznej
  • W piekarniku

Ponieważ niszczy to zawarte w nim składniki odżywcze, które są potrzebne dziecku. Mleko podgrzane w ten sposób jest niezdatne do spożycia.

Nigdy nie należy gotować kobiecego pokarmu

Powoduje to, że nieodwracalnie giną cenne składniki kobiecego pokarmu, które są potrzebne dziecku. Mleko podgrzane w ten sposób nie może być podawane dziecku.

Nigdy nie należy mieszać pokarmu rozmrożonego ze świeżym

Nigdy nie należy podawać dziecku mleka wyjętego bezpośrednio z lodówki

Mleko dla zdrowego noworodka nie może mieć temperatury niższej, niż pokojowa. Optymalną temperaturą jest 37°C. Przed jego podaniem  sprawdź temperaturę wytrząsając kilka kropli na wewnętrzną stronę swojego nadgarstka - powinno być letnie.

 

Referencje:
  • Wytyczne Ministra Zdrowia dotyczące higieny procesu odciągania, przechowywania i podawania dziecku pokarmu jego matki