Nugetsy z indykaDo przygotowania tego przepisu warto zaangażować dziecko!

 

 

 

 

Przepis na 2 porcje, dla dzieci powyżej 1. roku życia.

Składniki

  • 20 dag piersi z indyka
  • Pół szklanki (125 ml) zmielonego siemienia lnianego
  • Pół szklanki (125 ml) bułki tartej
  • ¼ szklanki (60 ml) startego sera parmezan
  • Szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta papryki w proszku
  • 2 jaja
  • 200 ml (1 porcja) mleka modyfikowanego Enfamil Premium 3 dla dzieci powyżej 1 roku życia

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C
  2. Pokrój pierś z indyka na paski
  3. Wymieszaj zmielone siemię lniane, bułkę tartą, ser i przyprawy
  4. Mleko Enfamil Premium 3 wymieszaj z jajkami
  5. Kawałki indyka zamocz w mleku z jajkiem, a następnie obtocz w panierce
  6. Kawałki indyka ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika
  7. Po upływie 10 minut przewróć ja na drugą stronę

Proponowany sposób podawania:

Podawać z ketchupem, lub zmieszaną musztardą i miodem.*

*Pamiętaj, żeby dostosować dodatki do wieku dziecka.

Informacja żywieniowa na porcję:

Wybrane kluczowe składniki odżywcze Ilości
Kalorie 563 kcal
Tłuszcze 28 g
DHA (kwas tłuszczowy omega 3) 62 mg
Białko 42 g
Węglowodany 40 g

Uwaga: Analiza odżywcza jest przybliżona i może się różnić w zależności od marki użytych składników i temperatury pieczenia.