Makaron zapiekany z seremDo przygotowania tego przepisu warto zaangażować dziecko!

 

 

 

 

Przepis na 2 porcje, dla dzieci powyżej 1. roku życia.

Składniki

  • Pół szklanki (375 ml) startego lub pokrojonego w paski sera typu cheddar
  • 1 jajo
  • 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego
  • 1 łyżeczka (15 ml) masła
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • 100 ml mleka 2%
  • 1/3 szklanki (75 ml) mleka modyfikowanego Enfamil Premium 3 dla dzieci powyżej 1 roku życia
  • Szczypta pieprzu i mała łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku, we wrzącej osolonej wodzie, ugotuj makaron według sposobu przygotowania na opakowaniu
  2. Wymieszaj mleko krowie, mleko Enfamil Premium 3, ser, jajko, mąkę, masło, pieprz i musztardę. Mieszaj wszystkie te składniki w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji
  3. Wymieszane składniki dodaj do odcedzonego makaronu
  4. Gotuj całość na małym ogniu ciągle mieszając aż do uzyskania kremowej, gładkiej i gęstej konsystencji (około 3-5 minuty)
  5. Wyłóż makaron na talerz i podaj go

Informacja żywieniowa na 1 porcję:

Wybrane kluczowe składniki odżywcze Ilość
Kalorie 350 kcal
Tłuszcze 16 g
DHA (kwas tłuszczowy omega 3) 30 mg
Węglowodany 34 g
Białko 17 g

Uwaga: Analiza odżywcza jest przybliżona i może się różnić w zależności od marki użytych składników i temperatury pieczenia.