Krem z brokułów z seremDo przygotowania tego przepisu warto zaangażować dziecko!

 

 

 

 

Przepis na 6 porcji, dla dzieci powyżej 1. roku życia.

Składniki

  • 750 g brokułów
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe ugotowane ziemniaki (obrane)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka (2 ml) startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka (2 ml) suszonego tymianku
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • 2 szklanki (500 ml) mleka 2%
  • 200 ml (1 porcja) mleka modyfikowanego Enfamil Premium 3 dla dzieci powyżej 1 roku życia
  • 1 łyżeczka (2 ml) soli
  • 1 szklanka (250 ml) startego sera typ cheddar

Sposób przygotowania

  1. Obierz i pokroić brokuły, cebulę, ziemniaki i czosnek
  2. Pokrojone warzywa zalej bulionem (bez główek brokułów). Dodaj skórkę pomarańczową, tymianek, pieprz i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok 10 minut. Dodaj głowy brokułów i jeszcze przez ok 5 minut, aż warzywa zmiękną
  3. Wlej zawartość do blendera lub robota kuchennego, i mieszaj, aż do uzyskania purée. Następnie, dodaj mleko krowie i mleko Enfamil Premium 3 i wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji
  4. Jeśli masa jest zbyt płynna odparuj na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia), jeśli zbyt gęsta dodaj mleka
  5. Dopraw solą i posyp startym serem

Proponowany sposób podawania:

Podawać w bulionówkach z kawałkami przypieczonego chleba, posypane koperkiem lub pietruszką.

Informacja żywieniowa na jedną porcję:

Wybrane kluczowe składniki odżywcze Ilość
Kalorie 202 kcal
Tłuszcze 9 g
DHA (kwas tłuszczowy omega 3) 2 mg
Białko 13 g
Węglowodany 20 g

Uwaga: Analiza odżywcza jest przybliżona i może się różnić w zależności od marki użytych składników i temperatury pieczenia.