łosoś_dha

Łosoś jest doskonałym źródłem DHA (tłuszczu Omega-3).

 

 

 

 

Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią.* Dowiedz się więcej o DHA.

Roladki z łososia

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas pieczenia: 15 minut
  • Ilość: 24 porcje przekąsek (1 porcja = 1/2 roladki)
Roladki z łososia stanowią smaczną, łatwą do przyrządzenia przekąskę.

Składniki

12 plastrów

100% chleb pełnoziarnisty

1

łosoś czerwony w puszce (170 g) (odsączony i rozdrobniony)

50 ml

odtłuszczony majonez

15 ml

świeży koperek, umyty i posiekany

15 ml

sok z cytryny

15 ml

oliwa z oliwek

5 ml

umyta i posiekana pietruszka

Wskazówki

  1. Odkrój skórkę z chleba. Rozwałkuj wałkiem do grubości 0,5 cm
  2. Połącz łososia, majonez, umyty i posiekany koperek oraz sok z cytryny. Połóż 15 ml nadzienia wzdłuż jednego końca chleba. Zroluj i przekrój na pół
  3. Połóż na papierze do pieczenia bez natłuszczania. Lekko posmaruj oliwą z oliwek i oprósz umytą, posiekaną pietruszką
  4. Piecz w temperaturze 180oC przez 15 minut do uzyskania złotego koloru
  5. Podawaj na ciepło
 
* Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj. 250 mg DHA i EPA. Rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 440/2011 z dnia 06/05/2011.