łosoś_z_pomidorami_dha

Łosoś jest doskonałym źródłem DHA (tłuszczu Omega-3).

 

 

 

 

Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią.* Dowiedz się więcej o DHA.
 

Pieczony łosoś z pomidorami, pomarańczami i sosem z bazylią

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas pieczenia: 20-30 minut
  • Ilość: 4 porcje
Pieczenie łososia w piekarniku w niskiej temperaturze ułatwia jego przyrządzenie i pomaga zachować jego soczystość.

Łosoś

500 g

filet z łososia ze skórą

5 ml

oliwa z oliwek

Sól i zmielony pieprz czarny do smaku.

Sos

750 g

umyte pomidory z gałązki (około 6 średnich)

10 ml

oliwa z oliwek extra-virgin

5 ml

rozdrobniony czosnek

1

średnia pomarańcza

2 ml

skrobia kukurydziana

30 ml

świeże liście bazylii (umyte i drobno posiekane)

Przygotowanie łososia:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150° C
  2. Połóż łososia skórą do dołu na papierze do pieczenia bez natłuszczania. Posmaruj górę oliwą z oliwek i przypraw solą oraz pieprzem
  3. Piecz przez 20-30 minut lub do momentu, w którym mięso w najgrubszej części będzie wyglądać na upieczone (sprawdź, rozdzielając mięso czubkiem noża do obierania)

Przygotowanie sosu:

  1. W czasie, gdy łosoś się piecze, umyj pomidory i przekrój je w poprzek na pół. Wyciśnij nasionka i wyrzuć je. Wstaw tarkę do średniej miski. Trzymając dłoń na płasko, trzyj okrojoną stroną każdej połówki pomidora po szorstkiej stronie tarki, aż pozostanie sama skórka; wyrzuć skórki
  2. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę; dodaj czosnek i mieszaj, aż zacznie pachnieć i nabierać koloru, około 30 sekund. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu do odparowania większości wodnistej części, około 10 minut, od czasu do czasu mieszając
  3. Zetrzyj 5 ml skórki i wyciśnij 45 ml soku z pomarańczy. Połącz skórkę i sok ze skrobią kukurydzianą, mieszając do rozpuszczenia skrobi
  4. Dodaj mieszankę do sosu pomidorowego wraz z umytą i posiekaną bazylią; wymieszaj krótko, dopóki sos nie zacznie z powrotem gotować się na wolnym ogniu
  5. Za pomocą metalowej łopatki wyjmij części łososia, pozostawiając skórę. Podawaj z łyżką sosu na górze
 

* Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj. 250 mg DHA i EPA. Rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 440/2011 z dnia 06/05/2011.