muffin_błonnik

Muffiny z otrębami to doskonałe źródło błonnika i stanowią dobry wybór na śniadanie lub przedobiednią przekąskę.

 
 
 

Muffiny z otrębami i jagodami

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 20-25 minut
  • Ilość: 12 muffinów (1 na porcję)
Potrzebna będzie forma na 12 muffinów, lekko natłuszczona lub wyłożona papierowymi papilotkami.

Składniki

250 ml

pełnoziarnista mąka

250 ml  

otręby pszenne lub owsiane

250 ml

świeże lub mrożone jagody, umyte

5 ml

soda oczyszczona

5 ml

proszek do pieczenia

2

dojrzałe banany, rozgniecione (około 250 ml)

jajko, lekko ubite

125 ml 

cukier granulowany

125 ml

mleko  

50 ml

olej roślinny  

5 ml

wanilia

Wskazówki

  1. W średniej misce połącz mąkę, otręby pszenne, umyte jagody, sodę i proszek do pieczenia
  2. W dużej misce połącz banany, jajko, cukier, mleko, olej i wanilię. Wymieszaj z mieszanką mączną tylko do połączenia składników
  3. Rozdziel ciasto równomiernie na przygotowane gniazda na muffiny, napełniając każde do dwóch trzecich
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut, aż góra muffinów stanie się twarda w dotyku, a patyczek włożony do środka muffina będzie czysty. Pozostaw muffiny w formie do przestygnięcia na 10 minut, a następnie wyjmij je na kratkę do całkowitego wystudzenia