wrap_kurczak

Wrap z kurczakiem i dodającym energii pesto z kremowej ricotty oraz pietruszki stanowi dobre źródło białka.

 

 

Wrapy z kurczakiem i pesto z pietruszki i ricotty

  • Czas przygotowania: 8 minut
  • Ilość: 2 porcje
Wrapy można przygotować dzień wcześniej, jeżeli będą przechowywane w lodówce do momentu podawania. Należy je schłodzić i włożyć do lodówki w ciągu 90 minut.

Składniki

125 ml

częściowo odtłuszczona ricotta (pasteryzowana)

75 ml

świeża pietruszka, umyta i posiekana

2 ml

otarta skórka z cytryny (dokładnie umyj cytrynę)

10 ml

świeży sok z cytryny

1 ml

rozdrobniony czosnek

1 ml

sól

2

niskotłuszczowe, pełnoziarniste tortille, duże (20-25 cm)

1

czerwona papryka, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w cienkie plasterki

175 g

pierś z kury bez kości, pokrojona na małe kawałki, dokładnie ugotowana

Wskazówki

  1. W małej misce połącz ricottę, pietruszkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek i sól
  2. Ugotuj kurę, aż stanie się w całości biała
  3. Rozsmaruj połowę pesto na każdej tortilli. Nałóż kawałki czerwonej papryki, a następnie kurę. Złóż po bokach, a następnie zroluj tortillę. (Wrapy można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem, jeżeli są przechowywane w lodówce. Należy je schłodzić i włożyć do lodówki w ciągu 90 minut.) Przekrój na pół po skosie do podania