Bananowe babeczki (mufinki) Do przygotowania tego przepisu warto zaangażować dziecko!

 

 

 

 

Przepis na około 18 babeczek, dla dzieci powyżej 1. roku życia.

Składniki

  • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (150 g) mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki (150 g) brązowego cukru
  • 5 łyżeczek (25 ml) proszku do pieczenia / soda
  • 2 jaja
  • 6 łyżek (120 g) oleju roślinnego
  • 1 porcja (200 ml) mleka modyfikowanego Enfamil Premium 3 dla dzieci powyżej 1 roku życia
  • 1 szklanka (240g) zmiksowanego lub pokrojonego na drobne kawałki banana

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C
  2. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (mąka, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sól, soda) w dużej misce
  3. W drugim naczyniu wymieszaj składniki mokre (jajka, olej, mleko Enfamil Premium 3, banan)
  4. Wymieszaj widelcem składniki suche z wilgotnymi
  5. Wylej do poziomu dwóch trzecich foremki do babeczek
  6. Piecz przez 18-20 minut

Wariant z jabłkiem i rodzynkami: Dodaj 5 ml (1 łyżeczka) mielonego cynamonu oraz 175 ml rodzynek (2/3 szklanki) do suchych składników. Do składników mokrych zamiast banana dodaj zmiksowane jabłko (250 ml -1 szklanka). Możesz dodać też inne owoce (świeże lub suszone) lub kawałki pokruszonej czekolady.

Informacja żywieniowa na porcję (1 babeczka):

Wybrane kluczowe składniki odżywcze Ilość
Kalorie 179 kcal
Tłuszcze 6 g
DHA (kwas tłuszczowy omega 3) 9-15 mg
Węglowodany 28 g
Białko 4 g

Uwaga: Analiza odżywcza jest przybliżona i może się różnić w zależności od marki użytych składników i temperatury pieczenia.